Черна̀ дупка от бае ви Горан Стефановски

Ша каете – македонец кво мое да ни каже за распада на Югославиа, теглото го изтеглиа другите. Верно, че наште бракя прявиха византийска ловкос при отдеянето, лаас са понаучиле нещо от толко годин съседство, ма не ми а затва прикаската.

Според мене автора на таа пиеса а преживел същата драма кът главниа герой в пиесата – да прикаа на другите за извечни проблеме, къде сички ги мръзи да излезнат от коловоза и да ги видат, апа после, откъ коловоза ги заведе в гьола, видат, че а бил прав, ма па̀ го тълкуват погрешно. Главниа герой секи го мислѝ, че а приказвал така, що а сакал да го запази при него си, апа драматурга го мислат, че а предсказал распада на СФРЮ. Макя, разбрале са некому дедовиа.

Гьола а длибочък, тава ни показват бае ви Горан и проф. Иван Добчев в учебниа театър на НАТФИЗ. Апа дечурлиата от трети курс играат за стра’. Знам и друго кво ша каете – балдъза ти а студентка тама, затава ги редиш текива сладки и медени. Аде маанете таа завис и дребнотемиа и глейте за кво ви прикаам: трейлър

Я от тоо трейлър нищо немоо ра̀збера, ма тѐ да придобиете тека по-обща престава. В него са подбрани сал най-драматчните моменте. Иначе в постановката кво има: заспиванье, пропаданье и пробужданье. Искренос, лъжи, цинизъм, любов, секви работи. И един къде са лута измежду сичкото тава. Сака а са маане оттама, ма нещо му са не получава, лаас акъя му стига сал да са догади за неои работи, ма да ги не разбѐре баш. Апа да са измъкне и да не пролети в тоо черен гьол сака той и сички други да са разберат. Да, ама тиа са не разбират и потъват – сички и той барабар с другите. Ша каете – тиа аку моеха да са разбират немаше тоо нашиа да а свързващото звено, и лаас щехте да сте прави.

Малко а самонадеян тоо нашиа Силян, сака а разбере светъ. Одначало вика на една мома – не чуди са, светъ а такъв, тава ти е от Бога. После тръгна да обеснява светъ на тоо и на оня и сакчеде забраи, че тава а от Бога. Не че му го не припомниа…

Ако нищо не сте разбрале от мойте щуретии, тука мое да видите професионална статиа за постановката. Я толко на̀учно и извисено немоо прикаам. Най-много да ви рѐча, че артистете бая време са расождат къде с дреи, къде без.  Кой нема време да оди на театър – тука мое да ги слуша. Апа кой дръжи да участва със сички сетива (па то неа кът да остават безучасни) – постановката ша са играе още на дваесе и трети и на триесе и пръви октомври.

Апа балдъзата а ги не закачате, че ша са расправаме…

Заглавната снимкя е на Божидар Йорданов и е от тукее

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *