За пъкя

Ониа дена в залива на Иракли плуваа три лебеде. Три, колко са и чистите диви плажове, къде са останале: Карадере, Корал и Иракли. Пъкя до тех е труден, стар и неподдържан, ма на ората тава не пречи, некои шегаджии даже проявяват творчество.
Ма плажовете са приказка.

Най-чистиа от тиа три по закон защитени плажа а Карадере и тава, къде засега го спасява а именно изровениа черен път. Секвите тама новобогаташе и парвенюта са не влачат по него, що сака полвин час да си връгаят лъскавите коли по пепеяците из лозеата и да ги изподерат из шипките и драките. (Тия и не знаат, че моо си наберат шипки и драки за чай, ма тава а друга тема.)
До другите два защитени плажа има асфалт и разни други важни инфраструктурни обекте, та са стига сравнително лесно. Апа чичковците с бързите пари дират лесното.
Я не одбирам от архитектура, ма разбра’, че тава са бунгала и разни текива малки сгради. Малки, що в защитената меснос е забранено да са строи. Преставам си, ку беше разрешено. Ма понеже дръжъ на обективностъ, съм длъжен да одбележа, че са полагат и грижи за природата:
 
Ма мене теа кочини ма не интересуват. Я сакам да ода на чисто. И по песъка да тичат деца и във водъта да плуват лебеде. И други важни неща текива, нематериални.
Звездите, прибоя и щурчеата са не видат и не чуат от кочините. И там не моеш да усетиш колко близко е другиа до тебе. Пъкя до дивиа рай е пепеяк и бозалък, ма си има и плюсове, наете ли кви трънки и къпини моо си наберете покрай него. Асфалта сака а връже Дуранкулак с Малко Търново през Варна и Бургас, не да води до плажа.
Ша каете: кво ни занимаваш с твойте морски впечатлениа, тава а сайт за Северозапада, три области в дръжавата, къде умират и управлението го боли дедовиа. Къ що – да ми кажете кво мислите за аналогиата, къде ги праа. За три диви плажа с лоши пътища и три подивяващи области зарад още по-лоши пътища.
Според мене причините са еднакви: при назе не връви, що нема път, сал че принципа а обратен на крайморския, щото тука път требва. И парите, къде ша потекът по него, шса повече. Там е било диво и требва да остане текова, ма зорлем праат път, да го осират. Тука а било цивилизациа и требва да остане текава, имало е път, ма го не ремонтират, па зорлем съсипват. Чичковците праат сичко наопаки. Ма връй им обесневай, ку си немаш друга работа. Къ вика Койо Капитаня, тиа немат текива драйвери в харда.
Тука в СЗ нема варианте за бързи пари, па и да има – път нема. Идялно е за предприемачество при две условиа: стръв и път. На субсидиите за земеделие им са види краа и требва преориентиране, стръв. Ма то па ша а за бързи пари. За друго сака а са напраи път, да са изрине гюбрето, ма ми са не верва тава да стане скоро. Едновременно па нема да станат ич.
Автомагистрала “Черно море” знаете ли гя? Почва от Варна, връви на юг, и а дълга 8 (осем) километра. Магистрала мое и да нема, път в най-бедниа район също мое да нема, ма за сметка на тава фирма “Автомагистрали Черно море” е спонсор на фестивали… Мое да са ти запушени кръвоносните съдове, ма ти си блъскаш силикон по видните места и ич ти нее…
Кът са върнах на морска тема, требва да добава, че всъшнос чистите плажове са шес: сака да добавим Силистар, Дуранкулак и Крапец. Аде, па дано догодина до друга да има повече лебеде в залива на Иракли и по-малко бедни области в дръжавата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *