България търси таланте

Има една песен на НЛО „Ех, Канада“, чувале ли сте ги? В неги са пее къ лирическиа герой дава мило и драго да избега оттука. Я па съм темeрут и нема а са маана. Не че не съм са опитвал, връъ му гу, ма не стана номера. Па сиги вече неща.

Знаате ли кво а тава на снимката одгоре? Тава а бикъ Гурко.

Бик къто бик ша каете. Дръжавен. Дале го навремето на Брегаре да запложда кравите, водиле го по изложениа нагор-надол, награди печелил. Даже и на пловдивскиа панаир. Ква а файдъта от сичкото тава ли? Па неа кът да нема. Преката файдъ а подобряване на генофонда, връъ му гу. Косвената – един Рошковец повече, а ви занимава с щуретии.

Косвената файдъ, произлаза от тава, че потомството на тоа бик а било много тръсено, що а бил от сой (награде таа-онаа, па тиа ги не дават без ич, нали са сещате). В резултат на тава деда ми, Бог да го прости, за пръв път а видел пари, ратиени пари, в живота си, коги а занесъл да продаде млекото и маслото от две крави, къде са дъщери на тоо бик. Па баба ми, Бог да ги прости и неги, а можла а са запише и да завръши средно образование, що бащъ и зимал добри пари за едно теле, дете на тоо бик, па с тех платил на дъщеръ си гимназиата в Кнежъ.

После на тиа ора (баба ми и дедъ ми) през акъла им неа минавало да бегат нанекъде, ни в Канада, ни в Занзибар. Научиле са си и дечурлиата от коя стран са дръжи мотиката и койо а кукуруз и койо а балур, връъ му гу.

И до днеска сички дечурлиа в Брегаре знаат за бикъ Гурко. На снимкята, къде съм ги турнал одгоре, комисиа от врачанската земеделска камара разглежда бикъ Гурко през 1939 годин. Па ку ви са занимава, погледайте тоа дзвер, къде са са снимале с него, па помислете койо а кукуруза и койо а балура.

Снимкя: Дръжавен архив – Монтана.

Те тукее те моо прочетете статиата и на книжовен език

3 thoughts on “България търси таланте”

  1. Колко щеше да е хубаво да има още снимки на този бик. Много я обичам тази порода. И майка ми е изгледана с парите от сивите крави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *