Генчо

Генчо да си на тоя свят! Верно – циганин от копанарите. Верно – гръчав и черен, без образование и никакви, а ма никакви умения – пирон в земята не може да забие!
Ама – умен Генчо!

Жени се (без брак, естествено), обещава, лъже, маже, сваля звезди – умее го – признавам! На 33 години е, а смени поне толкова булки.
А я!?

Живея си само с една и то даже я няма, щото лакомията я запрати ча у Швейцария.
Кукувам си на дръти години и ква файда от апартаменти, вили, къщи и коли? Не мога да ги обиколя и само харча пари за бензин и ремонти. Файда – йок!
А Генчо?

Паша!
Довлече некоя…. Понарадва й се… До ка тя има пари, купи му магаре /той разбира само от магарета – магаре му дай!/, повози се с нова каручка, а той е претенциозен. Писана трябва да е и като на Йовков от „Сали Яшар“ да трака като песен. Е, той под песен разбира кючек, но все е тая, брат ми. Иначе не я ще!
Повози се, повози… Сетне жена му избяга, осиромашее…

Продаде първо каручката за ракия, сетне и магарето… Винаги в тоя ред, защото обича животните все едно членува при Бриджит Бардо и …
Потъгува гладен и трезвен.

Много, а ма много е тъжно да се тъгува гладен, а още повече трезвен!
Помине му…

То, обикновено се случва и с пролетта. Циганките бегат зимата – студено и гладно им е!
А пролетта!?

Кипнала земята… Копривата и мангуната полудели, хората / белите / се зарадвали, че иззимували, агнета блеят, кокошки за крадене крекат… Красота!
Тогава и Генчо се оперва, ходи по пазарите, сборовете и… Е ти го с нова булка!
Тя, разбира се, не е „първескиня“, но още по добре! Значи има деца и е социално слаба, взема помощи и може да му купи магаре и каручка. А ма писана! Други той не ще! Добре, че има много старци с писани каручки и магарета. Дедовците мрът като мухи, а синовете им немат хабер от изкуство и колорит.
Късметлия и тук е Генчо!
И такаааа…

До ка е лято, до ка е жега, до ка има трева за магарето и мангуна за циганчетата Генчо е добре. Има жена, има магаре и го препуща “ на кушия“ винаги през центъра, че да му завиждат, спи под навеса на хладовина до него…
Умен е Генчо!

Питам се какво правиме ние!?
Генчо е пръснал семето си в тоя глобален свят навсякъде!
Булките му, повечето бременни, се разселиха коя в Англия, коя в Щатите, Францата, Италия…. Испания, че и Норвегия дори. Там – на тоя студ може и да не оцелеят. Те са по жегата.

Кара си всяко лето Генчо магарето с писана каручка “ на кушия“…
Всяко лято с нова жена….
Генчо да си на тоя свят!!!

2 thoughts on “Генчо”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *