АБСТИНЕНЦИЯ

Автор: Кърт Вонегът

Преди много години бях така наивен, че вярвах, че е възможно да се превърнем в човешката и разумна Америка, за която мечтаеха толкова много хора от моето поколение. Мечтаехме за такава Америка през Голямата депресия, когато нямаше работа. И когато се биехме и често умирахме за тази мечта през Втората световна война, когато нямаше мир.

Но вече знам, че няма начин Америка да стане човешка и разумна. Защото властта ни покварява, а абсолютната власт покварява абсолютно. Човешките същества са шимпанзета, които се опиват до лудост с власт. Като казвам, че лидерите ни са пияни от власт шимпанзета, има опасност да разруша морала на войниците ни, биещи се и умиращи в Близкия изток? Техният морал, подобно на толкова много тела, е прострелян на парчета. Третират ги така, както никога не съм бил третиран аз, като играчки, които богато дете получава за Коледа.

Когато стигнете моята възраст, ако стигнете до моята възраст, която е 81 г. и ако сте се възпроизвели, ще откриете някой ден, че питате децата си, които ще са на средна възраст, какво всъщност е животът. Аз имам седем деца, четири от тях осиновени.

Много от вас, които четете това, сте вероятно на възрастта на моите внуци. Те, като вас, са аристократично облъчени и излъгани от нашите следвоенни корпорации и правителства.

Поставих големия си въпрос за живота на моя биологичен син Марк. Марк е педиатър и автор на романа „Експрес Рай“. Романът е за неговото пропадане, усмирителни ризи и изолатори, от които успя да се възстанови и да завърши медицинското училище в Харвард. Д-р Вонегът каза следното на поизкуфелия си стар баща: „Татко, тук сме да си помагаме един на друг, за да преминем през това нещо, каквото и да е то.“ Предавам го и на вас. Запишете си го и го сложете в компютъра си, за да не го забравяте.

Трябва да каза, че звучи доста добре, почти като Всичко, което искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям“. Много хора мислят, че Иисус го е казал, защото прилича много на нещата, които Иисус обичал да казва. Но всъщност е казано от Конфуций, китайски философ, 500 г. преди това най-велико и най-човешко от всички човешки същества, наречено Иисус Христос.

Китайците са ни дали още, чрез Марко Поло, пастата и формулата на барута. Китайците са били толкова тъпи, че използвали барута само за фойерверки. А и тогава всички са били толкова тъпи, че никой в цялото полукълбо не е подозирал, че има още едно.

Но да се върнем към хората като Конфуций и Иисус и моя син, доктора Марк, които казват как можем да се държим по-човешки и може би да направим света по-безболезнено място. Един от любимците ми е Юджийн Дебс от гр. Тер От в родния ми щат Индиана. Вземете например това:

Юджийн Дебс, който почина през 1926 г., когато бях само на 4 г., беше пет пъти кандидат за президент на социалистическата партия, спечелвайки 900 000 гласа, шест процента от народния вот, ако можете да си представите такъв вот. В кампаниите си казваше това:

Докато има ниска класа, аз съм в нея.

Докато има криминален елемент, аз съм от него.

Докато има душа в затвора, аз не съм свободен.“

Когато чуете каквото и да било социалистическо, не ви ли се иска да повърнете? Като например големи обществени училища или здравни осигуровки за всички?

Какво ще кажете за проповедта на Иисус в планината, за блаженствата?

Блажени кротките, защото те ще наследят земята.

Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани.

Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове Божии…

И така нататък.

Не са точно опорни точки на платформата на републиканци. Нито думи като за Доналд Ръмсфелд и Дик Чейни.

По някаква причина най-гласовитите християни от нас никога не споменават блаженствата. Но често със сълзи в очите настояват десетте Божи заповеди да са постават на обществени сгради. А това, разбира се, е Моисей, не Иисус. Досега не съм чул някой от тях да иска проповедта в планината за блаженствата да бъде поставена някъде публично.

Блажени милостивите“ в съдебна зала? „Блажени миротворците“ в Пентагона? Я ме оставете!

В нашата скъпоценна конституция има голяма дупка и не знам какво може да са направи, за да се отстрани. Това е: само идиоти искат да стават президенти.

Но когато спреш да го мислиш, само идиоти може да поискат да станат човешки същества, ако той или тя имат избор. Такива вероломни, ненадеждни, лъжливи и алчни животни сме!

Родил съм се човешко същество през 1922 г. сл. Хр. Какво значи „сл. Хр.“? Това ознаменува как един затворник, съкилийник в това откачено убежище, което наричаме Земя, е бил закован за дървен кръст от няколко други затворници. Докато е бил още в съзнание, те му забили пирони в китките и стъпалата и – към дървото. Тогава изправили кръста и той се провесил така, че и най-дребния човек от тълпата да може го види как се гърчи и пр.

Можете ли да си представите хора да правят такова нещо на човек?

Няма проблем. Това е развлечение. Питайте благочестивия католик Мел Гибсън, който от набожност натрупа състояние с филм за това как е измъчван Иисус. Няма значение какво е казал Иисус.

По време на царуването си крал Хенри VIII, основател на англиканската църква, е сварил жив имитатор, който се е представял за него. Отново шоубизнес.

Следващият филм на Мел Гибсън може да бъде „Имитаторът“. Бокс офисите отново ще бъдат разбити. Едно от малкото добри неща на модерните времена: ако умрете по ужасен начин по телевизията, няма да сте умрели суетно. Ще сте ни позабавлявали.

А какво има да каже великият британски историк Едуард Гибън, 1737-1794 г. сл. Хр., за човешкия летопис досега? „Историята всъщност е малко повече от списъка с престъпленията, лудостите и лошия късмет на човечеството.“

Същото може да се каже и за тазсутрешния брой на „Ню Йорк Таймс“. Френско-алжирският писател Албер Камю, който спечели Нобелова награда за литература през 1957 г., написа „Има само един наистина сериозен философски проблем и това е самоубийството.“

И тук отново идва големия смях от литературата. Камю умира в автомобилна катастрофа. Кога е живял? 1913-1960 г. сл. Хр.

Чуйте. Всички големи литературни произведения са за това какво прецакване е да си човешко същество: „Моби Дик“, „Хъкълбери Фин“, „Червената значка на куража“, „Илиада“ и „Одисея“, „Престъпление и наказание“, Библията и „Атаката на леката кавалерия“.

Но в защита на човечеството трябва да кажа това: няма значение в коя историческа епоха, включително райската градина, всеки просто стига дотам. И, с изключение на райската градина, там вече текат всички тези луди игри, които могат да те подлудят, дори ако не си луд поначало. Някои от тези игри, които вече са започнали, когато стигнеш дотук, са любов и омраза, либерализъм и консерватизъм, коли и кредитни карти, голф и момичешки баскетбол.

По-луда от голфа обаче е модерната американска политика, където, благодарение на телевизията и удобството на телевизията, можеш да бъдеш само един от двата вида човешки същества, либерал или консерватор.

Всъщност същото нещо се е случило и на хората от Англия преди много поколения, а сър Уилям Гилбърт от радикалния отбор на Гилбърт и Съливан написал тези думи за песен тогава:

Често си мисля че е смешно
к
ак природата така се изхитря,
че
всяко момче и всяко момиче,
което се ражда на света
е
или малък либерал
или малък консерватор.*

Кои от тях сте вие в тази държава? Житейски закон ли е на практика да бъдеш от едните или от другите? Ако не си от едните или от другите, може и да си мекица.

Ако някой от вас още не е разбрал, ще го улесня.

Ако искате да ми отнемете оръжията, подкрепяте убиването на зародиши, обожавате, когато хомосексуалистите се женят един за друг и искате да им подарявате кухненски прибори на сватбата и ако сте бедни, сте либерали.

Ако сте против тези мерки и за богатите, сте консерватори.

Как да го обясня по-просто?

Моето правителство води война с наркотиците. Но вижте това: двата вида наркотици, с които се злоупотребява най-много, водят до най-силни зависимости и са най-разрушителни, са абсолютно законни.

Единият, разбира се, е етиловият алкохол. A президента Джордж Буш младши без преувеличение сам признава, че е бил накован, замотан или понаквасен доста време в периода откакто е бил на 16 г., та докато станал на 41 г. Когато бил на 41 г., казва, че Иисус му се явил и го накарал да се осъзнае и да не се налива като бездънна яма.

Други пияници са виждали розови слонове.

А знаете ли защо мисля, че е толкова ядосан на арабите? Те са измислили алгебрата. Арабите са измислили и числата, които ползваме, включително символ за нищото, какъвто никой дотогава не е имал. Мислите, че арабите са тъпи? Опитайте да направите дълго делене с римски цифри.

Ние разпространяваме демокрация, нали? Така както европейските изследователи са донесли християнството на индианците, които сега наричаме „туземни американци.“**

Колко неблагодарни са били! Колко неблагодарни са хората в Багдад днес!

Така че нека отново да орежем данъците на супер богатите. Това ще даде на бин Ладен урок, който няма да забрави скоро. Да живее Шефът!

Този Шеф и неговите кохорти имат толкова малко общо с демокрацията, колкото и европейците са имали с християнството. Ние хората, изобщо нямаме думата, каквото и да решат да правят по-нататък. Ако не сте забелязали, те вече са почистили хазната, раздавайки я за авери във войната и за бомби за националната сигурност, оставяйки на вашето и на следващото поколение огромен дълг, който ще бъдете поканени да платите.

Никой не издаде звук, когато ви направиха това, защото бяха деактивирали всички противовзломни аларми от конституцията: президентството, сената, върховния съд, ФБР, свободната преса (която беше прихваната и изостави първата поправка) и Нас Народа.

Относно моите лични злоупотреби с чужди субстанции. Винаги съм бил страхливец по отношение на хероин, кокаин, ЛСД и т.н., опасявайки се, че могат да ме изкарат извън контрол. Веднъж пуших марихуана с Джери Гарсия и Благодарния мъртвец, просто за компания. Не изглеждаше да ми причинява нещо по един или друг начин, затова никога не повторих. А по Божие благоволение, или каквото и да е, не съм алкохолик, най-вече заради гените си. Отвреме-навреме пия по няколко питиета, ще го направя и довечера. Но две ми е границата. Няма проблем.

Пристрастеността ми към цигарите е пословична. Още се надявам, че тези неща ще ме убият. Огън в единия край и глупак в другия.

Но ще ви кажа едно: веднъж бях така замаян, както не може да те замае и кокаин. Това беше, когато взех първата си шофьорска книжка. Внимавай свят, идва Кърт Вонегът.

А тогавашната ми кола, Студебейкър, доколкото си спомням, се задвижваше, както почти всички транспортни средства и други машинарии днес, електроцентрали и пещи, от наркотиците, с които се злоупотребява най-много, водят до най-силни зависимости и са най-разрушителни: изкопаемите горива.

Когато стигнахте дотук, дори когато аз вече бях стигнал дотук, индустриализираният свят вече бе безнадеждно овързан за изкопаемите горива, а те скоро ще свършат. Абстиненция.

Да ви кажа ли истината? Имам предвид, че това не е като по телевизионните новини, нали?

Ето каква мисля аз, че е истината: всички ние сме зависими в период на отказване от тези изкопаеми горива и скоро ще сме в абстиненция.

И като толкова много други наркомани, които скоро ще изпаднат в абстиненция, нашите управници вършат насилничества, за да докопат малкото, което е останало от това, към което сме зависими.

––

Кърт Вонегът (1922 – 2007 г.) е американски писател. Когато бил млад е бил журналист. По време на Втората световна война е мобилизиран го и се бие на фронта. Преживява като военнопленник бомбардировката на Дрезден през 1945 г., при която умират над 60 000 души. Тя го вдъхновява да напише книгата „Кланица номер 5“.

Заглавието на есето в оригинал е „Cold turkey”, буквално „студена пуйка“. Това (освен закуска със зелев сок след тежка нощ в Северозапада) означава рязко спиране на приемането на субстанция, към която е развита зависимост. Един от ефектите е, че кожата на наркоманите в абстиненция настръхва.

* преводът на стиховете е буквален, моля да бъда извинен, но така е по-добре, отколкото да се напъвам да римувам, нищо не разбирам от поезия. Има и непреводима игра на думи, изразът “a little Liberal/Coservative” означава “малък либерал/консерватор”, но може да се преведе и като “малко либерално/консервативно”.

** Вонегът използва израза “Native Americans”, който е приет за назоваване на местното население на американския континент (т.нар. индианци) преди идването на европейците.

Оригиналът е тук: http://inthesetimes.com/article/cold_turkey

А преводът на северозападен диалект – тук: https://severozapad.fenersky.com/archives/385

Превод: Рошковеца. Редактор: Николай Фенерски.

One thought on “АБСТИНЕНЦИЯ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *