Акт на съвестния полицай

Днес,…,…, в гр. Козлодуй, на ул.“Ломско шосе“, до самИ кръстовището пред „Бананите“, по посока механа „Олтения“, преди отбивката за осамте улици, на гръба на гастронома срещу автогарата, откъдето таман тръгаше рейса за Орехово, аз, пътен полицай П. Петков, запрех долеподписания господин водач, с цел извръшване на рутинна проверка на документи – лични и на автонобила, талон за преглед, оборудване и застраховка „Гражданска отговорност“.

Водача идеше откъде затворената газостанция и се движеше по посока на кръстовището с позволена скорост у населено место. Предпазния колан опасваше водача от левото рамо до десния гъзер и беше забоден у щракащото устройство до седалкята. На подадения от мен сигнал със стоп-палката, водача даде десен мигач (от което следва, че десния мигач е изправен), намали плавно скоростта и запре близо до бордюра. При запирането, задните стопове светеха с червена светлина, което значи, че светлините на спирачките са изправни. Уставно изгаси мотора на колата и през отворения прозорец изчака моите разпореждания.

След като му се представих с козируване, поисках неговите лични и на автомобила документи. Водача бръкна в жабката и подаде исканите от мен документи. След това, още преди да съм поискал талона за преглед и „Гражданската отговорност“, той ми ги пъхна под козирката на фуражката. Всичко беше изрядно и докато го попитам за оборудване, той вече ми беше поднесъл пожарогасител с валиден стикер, аптечка по изискванията, триъгълник, светлоотразителна жилетка, крик, ключ за резервната гума, въже за теглене, зарядно за акумулатор, малък компресор за помпане на гуми, резервни крушки за мигачите, за стоповете, за дългите и късите светлини, лопатка, кофичка, бутилка вода за миене на регистрационния номер при кално време.

След проверката на чистачките и швръкалото за вода, последните се оказаха напълно изправни, а казанчето пълно с вода. След дългата и обстойна проверка констатирах следните нарушения:
1. Пътен полицай П.Петков затри на водача половин час за проверка и още 1 час за писане на протокол, при което установи пълна изрядност на водача и автомобила.
2. Подарявам на водача един дрегер, с който да проверява спиращите го полицаи.
3. Предлагам на пътен полицай П.Петков да му бъде орезана заплатата с 10% и с последните да бъде компенсиран ощетения водач.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *